KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Wydarzenia

Dzień głośnego czytania

29 września obchodzimy Dzień Głośnego Czytania, ustanowiony przez Polską Izbę Książki. Jego celem jest zwrócenie uwagi na pozytywny wpływ głośnego czytania na rozwój dzieci, natomiast data odnosi się do urodzin Janiny Porazińskiej, autorki wielu ciekawych książek dla dzieci i młodzieży. W ramach akcji w ś...

Zajęcia z Doradztwa Zawodowego

W ramach zajęć z Doradztwa Zawodowego 6 marca kl. VIIa odwiedziła Powiatową Komendę Policji w Rawie Mazowieckiej, gdzie pan aspirant sztabowy Jacek Sitarek opowiedział nam w interesujący sposób o trudnej i odpowiedzialnej pracy policjanta. 9 marca gościliśmy w naszej szkole, w kl. VIIc  panią mł. bryg. Miro...

Wycieczka do Rogowa

W ramach programu "Dbamy o troposferę" uczniowie naszej szkoły odbyli wycieczkę do   Centrum Edukacji Przyrodniczo-Leśnej w Rogowie , gdzie zrealizowane zostały zajęcia  „Odkrywamy sekrety natury lasu w Muzeum Lasu i Drewna” oraz zajęcia „Niska emisja - co to takiego?”   Edukac...

Otwarcie pracowni geograficzno - biologicznej

Dzięki realizacji Programu Edukacji Ekologicznej zyskaliśmy nowe wyposażenie do pracowni geograficzo - biologicznej. Pracownia jest wyposażona w nowoczesny sprzęt umożliwiający uczniom lepsze opanowanie tematów zajęć. Uroczystego otwarcia dokonali zaproszeni goście z Urzędu Miasta, pani Celina Szczur i pani Kata...

Apel ekologiczny

W ramach Programu Edukacji Ekologicznej "Dbajmy o troposferę" odbył się apel poświęcony segregacji śmieci. Swoją obecnością zaszczycili nas zaproszeni goście z Urzędu Miasta. Apel przygotowali uczniowie ze Szkolnego Koła LOP. Przygotowali ciekawe przedstawienie poświęcone tej tematyce, połączone z prezentacją. Podczas ...

Podsumowanie 1 okresu

Podsumowanie wyników nauczania w pierwszym okresie bieżącego roku szkolnego odbyło się w dwóch grupach wiekowych: klasy IV - VI oraz klas VII i VIII. Prezentacje obrazujące osiągnięcia uczniów przygotowały klasy: V f pod kierunkiem p. Katarzyny Abramovej i VIII b pod kierunkiem p. Moniki Raczyńskie...

Projekty eTwinning

"Projekty eTwinning, czyli jak nasi piątoklasiści nawiązują znajomości z rówieśnikami z innych krajów Europy"  W naszej szkole ruszył nowy projekt eTwinning dla piątych klas, prowadzony pod opieką nauczycielki języka angielskiego, Katarzyny Abramovej.  Uczniowie klas V a i V d przystapili ...

Konkurs kolęd w MDK

 ŚPIEWAJCIE ANIOŁOWIE Konkurs  „Kolęda, pastorałka, piosenka świąteczna” 31 stycznia w MDK w Rawie Mazowieckiej odbył się Powiatowy Konkurs ŚPIEWAJCIE ANIOŁOWIE „Kolęda, pastorałka, piosenka świąteczna”.  Wzięli w nim udział wokaliści z kilku powiatów, m.in. skiernie...

Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy

Protokół z przebiegu 28. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w Szkole Podstawowej nr 1im.Tadeusza Kościuszki w Rawie Mazowieckiej   Jak co roku, uczniowie i pracownicy Szkoły Podstawowej nr 1 aktywnie włączyli  się w zbiórkę pieniędzy na rzecz  Wielkiej Orkiestry Ś...

Zabawa karnawałowa

Jak co roku rodzice zafundowali dzieciom bal karnawałowy. Didżej puszczał muzykę, a animatorzy zachęcali do tańca i zabawy. Wszystko odbyło się w pięknym oświetleniu tworzącym prawdziwie dyskotekową atmosferę. Wśród tancerzy nie zabrakło pięknych dam dworu i postaci z baśni, jak również przedstawicieli r&...

"Jedynka" w Orszaku Trzech Króli

Jak co roku uczniowie z naszej szkoły uczestniczyli w obchodach Święta Objawienia Pańskiego uczestnicząc w Orszaku Trzech Króli....

Jasełka

20.12.2019
Jasełka

Jasełka

20.12.2019

W świat świątecznej magii przeniósł nas program artystyczny przygotowany z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Połączenie tradycyjnych jasełek z występami zespołu tanecznego stworzyło niepowtarzalną świąteczną atmosferę. Dziękujemy artystom za piękny program, a wszystkim życzymy zdrowych, pogodnych radosnych Świąt B...

Uroczyste otwarcie boiska

20 grudnia doczekaliśmy otwarcia boiska do piłki nożnej. Wymianę wykładziny sfinansował Urząd Miasta Rawa Mazowiecka. Uroczystego otwarcia dokonał  wiceburmistrz Rawy Mazowieckiej, pan Artur Piotrowski w asyście wicedyrektorów: pani Doroty Leszczuk i pana Zbigniewa Golizdy. Wstęgę przeciął jeden z najmłodsz...

Spotkanie z Wujkiem Karolem

W czwartkowy wieczór mogliśmy uczestniczyć w wieczorku poetyckim zatytułowanym „Spotkanie z Wujkiem Karolem”. Celem spotkania był poświecenie chwili na refleksję nad życiem i twórczością św. Jana Pawła II. Nie możemy pozwolić sobie na zapomnienie o tym wspaniałym człowieku i jego udziale w prz...

Festiwal

16.12.2019
Festiwal

Festiwal

16.12.2019

25 października w Centrum Kultury i Sztuki w Skierniewicach odbyły się regionalne eliminacje do finału  20. Ogólnopolskiego Festiwalu Dzieci i Młodzieży „PIOSENKI JANA WOJDAKA”. Wokaliści przyjechali z różnych miast z całej Polski, m. in. z Warszawy , Suwałk, czy Ciechocinka. Naszą szkołę...

Projekt

16.12.2019
Projekt

Projekt

16.12.2019

Podobnie jak rok temu, uczniowie klas trzecich i czwartych wzięli udział w międzynarodowej wymianie kartek świątecznych. Tym razem nasza szkoła nawiązała współpracę z placówkami z Hiszpanii, Włoch, Francji, Litwy i Ukrainy. Uczniowie samodzielnie wykonali kartki świąteczne i napisali życzenia w języku ang...

Szlachetna Paczka

Jak co roku Szkoła Podstawowa nr 1 włączyła się do akcji "Szlachetna Paczka". We współpracy z Radą Rodziców obdarowano dwie wytypowane rodziny. Ogromne podziękowania dla wszystkich darczyńców - uczniów i ich rodziców, a także wolontariuszy z VIIIb i VIIc oraz innych klas. Szczeg&oacut...

Gwiazdka dla psiaka

Ratując jednego psa nie zmienimy świata, ale za to świat zmieni się dla tego jednego psa! 6 edycja akcji ,,Gwiazdka dla psiaka" pomoc Fundacji Ostatnia Szansa - schronisko w Boguszycach. Akcja miała na celu pomoc „Boguszakom” przetrwać najtrudniejszy okres w roku – zimę. Nasi uczniowie spisali się ...

Mikołajki

09.12.2019
Mikołajki

Mikołajki

09.12.2019

Jak co roku Samorząd Uczniowski w dniu 6 grudnia przeobraził się w orszak Świętego Mikołaja. Najmłodsi uczniowie z niecierpliwością oczekiwali na wizytę, prezenty i cukierki od Mikołaja.Wszyscy świetnie się bawili. Zapraszamy Mikołaja za rok....

Urodzony... by grać

Występ chóru podczas Spotkania „RAWIANIE SUKCESU”  20 listopada w MDK odbyło się spotkanie z cyklu „RAWIANIE SUKCESU”  pt. „Urodzony… by grać” z DARIUSZEM WIETESKĄ,  aktorem telewizyjnym i teatralnym, ćwierćfinalistą  8. edycji „Tańca z Gwia...

29 września obchodzimy Dzień Głośnego Czytania, ustanowiony przez Polską Izbę Książki. Jego celem jest zwrócenie uwagi na pozytywny wpływ głośnego czytania na rozwój dzieci, natomiast data odnosi się do urodzin Janiny Porazińskiej, autorki wielu ciekawych książek dla dzieci i młodzieży. W ramach akcji w świetlicy szkolnej zostały przeprowadzone zajęcia z udziałem zaproszonych gości. Dzieci zapoznały się z sylwetką Janiny Porazińskiej, słuchały opowiadań czytanych przez nauczycieli, rozwiązywały zagadki i opowiadały o swoich ulubionych książkach.