KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Ludzi poznaje się po czynach

21 listopada obchodziliśmy w naszej szkole „Dzień Życzliwości”.

Życzliwość to także chęć pomocy innym. Wśród nas nie brakuje takich osób, które w razie potrzeby pomagają innym.

Przykładem może być nasza koleżanka z klasy 8a - Klaudia Krzemińska.

10 listopada wieczorem Klaudia wracała  z koleżankami ulicą Faworną, mało uczęszczaną i słabo oświetlona ulicą prowadzącą do parku.

Nagle dziewczyny zobaczyły upadającego na chodnik starszego mężczyznę . Szybko podbiegły i natychmiast przystąpiły do udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej.

Sprawdziły czy mężczyzna oddycha, czy można nawiązać z nim kontakt. Stwierdziły, że mężczyzna jest nieprzytomny i krwawi.

Sytuacja stawała się dramatyczna. Nie przestraszyły się jednak. Zaczęły szukać pomocy.

Próbowały dodzwonić się na pogotowie ratunkowe, próbowały zatrzymywać przejeżdżające samochody. Jednak samochody nie zatrzymywały się, a niektóre przyspieszały, widząc wzywające pomocy dziewczyny.

Wreszcie jeden z samochodów zatrzymał się i kierowca pomógł dziewczynom, nadjechał też patrol policyjny. Starszy Pan został zabrany do szpitala.

 Policjanci i ratownicy medyczni przyznali, że gdyby nie pomoc dziewczyn mężczyzna mógłby nie przeżyć.

O wydarzeniu, którego bohaterkami była Klaudia i jej koleżanki pisały lokalne gazety i portale informacyjne. Dziewczyny otrzymały podziękowania od Pana Burmistrza i Policji.

My też chcemy Klaudii serdecznie podziękować  w imieniu Dyrekcji i wszystkich uczniów naszej szkoły oraz wręczyć jej słodki upominek.

Zachęcamy wszystkich kolegów i koleżanki do okazywania pomocy potrzebującym. Nieraz nasza pomoc, telefon na pogotowie czy policję może uratować komuś życie.

Pamiętajmy, ludzi poznaje się po czynach a nie słowach.